Maud Holmberg Klyft
Annons
Annons

Gott av ogräs – inlagda ramslöksknoppar!

Tapas på ramslöksknoppar, likör av doftviolerna i gräsmattan, maskrosmarmelad, löktravspesto... Ta inte bort ditt ogräs, gör något gott av det i stället. Här får du recepten!

Ramslök

Har du lyckan att bo i ett område där ramsök växer i skogen i närheten? Eller odlar du kanske själv?Passa på att skörda nu innan växterna blommat över och vissnar ner för året.
Av outslagna blomsterknopparna (och en och annan utslagen blomma) gör du enkelt läckra tapas.

Tapas på ramslöksknoppar

Plocka knopparna, skölj av dem och lägg in i 1/3 rödvinsvinäger och 2/3 god olivolja – så att det täcker knopparna. Lägg i en liten nypa salt och eventuellt en gnutta citronsaft. Ställ i kylen. Färdiga att avsmakas efter några timmar – även om de blir godare efter ett par dagar.

Annons

Maskros

Du kan använda de gula maskrosbladen från blomman i sallad och de går även fint att torka. Av maskrosor kan du också göra en jättegod marmelad, med lite sötsyrlig smak och en liten gnutta beska.

Doftvioler

Minns du din barndoms tablettaskar med violkarameller? På sina ställen väljer doftviolen vilt – plocka och kandera blommorna till bakverk och desserter. Alla violer är ätliga, men det är bara de som doftar som ger smak.

Annons

Nässlor

Späda nässlor, eller toppskott, kan användas i stället för spenat.

nässelsoppa

Löktrav

Löktraven har en mild löksmak och är också god i sallader – eller som löktravspesto!

löktravspesto

Annons
Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar