Maud Holmberg Klyft
Annons
Annons

Hemkokt lemonad med lavendel!

Just nu är lavendeln vackert utslagen och doftar helt underbar. Ta tillvara lite av de blålila blommorna och gör lemonad, sommarcocktail, syrup eller glass!
lavendel-drink
Låt känslan av Provence komma hem till dig. Gör din egen svalkande lavendel cocktail eller lemonad!

Nu är lavendeln som vackrast! Har dub gott om lavendel så ta tillvara lite av de blålila blommorna och använd till dryck eller mat.
Jag brukar koka ihop en lavendersyrup (lavendelsockerlag) som är vanlig i Frankrike men som är svår att få tag på här hemma. Den håller sig bra i kyl ganska länge och är lätt att tillsätta som lavendelsmak i till exempel glass, saft, drinkar, yoghurt eller kakor. Eller som en bas i högsommardrinken!

Annons
Ljuvliga lavendel!
Annons

Lavendelsyrup för drinkar mm

Koka upp en sockerlag av 2 dl socker och 3 dl vatten, rör då och då och värm tills sockret är upplöst.
Tillsätt ca 8 rispade lavendelblomsterkvistar (alternativt 4-5 teskedar torkad lavendel) och låt koka försiktigt i 5-10 minuter. Vill du förvara sockerlaget längre så lägg gärna i en tesked citronsyra och en knivsudd natriumbensonat innan du tar lagen av spisen Rör gärna ner några blåbär eller björnbär för att få en blå färg. Låt ligga ett par dagar i kylskåp för intensivare smak. Sila och häll upp på flaska och förvara i kylen.
Du kan även använda lavendelsyrupen direkt, men får lagen ligga ett par dagar blir smaken intensivare!

Lavendelcocktail

1 del lavendelsyrup och 3 delar torrt mousserande vin.  Garnera gärna med en liten lavendelkvist och kanske några smultron på ett strå!

Annons

Svalkande lavendel- och citronlemonad

1/2 – 1 dl nyplockade och sköljda lavendelblommor
1 1/2 dl socker
3 dl kokande vatten
2 dl  saft av pressad citron
3 dl vatten
is
Gör så här:
Rispa lavendeln och lägg blommorna i en skål tillsammans med sockret. Använd en mortelstöt eller en sked för att krossa blommorna lätt mot sockret så att detta tar smak. När det är väl blandat häller du över det kokande vattnet och rör om ordentligt i sockermassan. Låt det sedan stå och dra i kylen ett par timmar.
Sila sockermassan och häll vätskan i en bringare eller i en karaff. Fyll på med kallt vatten och citronsaften. Smaka av. Är det för syrligt eller sött ökar du mängden socker alternativt citronsaft. Skiva en citron fint och lägg i och fyll på med istärningar i bringaren. Servera och njut!
Tips: Med en skvätt gin blir det här sommarfestens bästa välkomstdrink!
Tänk på att: Olika lavendelsorter ger olika mycket smak så även här kan du behöva smaka av!
Foto: Maud Holmberg Klyft och Shutterstock

Tips: Lavendelglassen som gör dessertsuccé hittar du här!

lavendel-glass

Annons

Du kan även föröka din lavendel lätt.

Det kan fungera på sommaren om du planterar sticklingarna i skuggan – men bästa tiden är annars våren eller hösten.

lavendel
Lavendel för en katt? Nej, tack. Men humlor och bin gillar de blålila blommorna!

Glöm inte att torka lite lavendel till bakverk, skorpor och desserter. Och en knippe lavendel i garderoben gör att malen vänder om, sa alltid mormor!

Annons
Dela på:

Kommentarer till “Hemkokt lemonad med lavendel!”

  1. Matilda skriver: 11 augusti, 2018

    Hej! Jag följde receptet ovan för lavendellemonad, supergott!! Däremot… när lavendel-sockerlösningen blandades ihop med citronen blev lemonaden röd som vinbärssaft. Snyggt, men oväntat! Har du också råkat ut för det? Och i så fall vad beror det på? 🙂
    // Matilda


Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar