Maud Holmberg Klyft
Annons
Annons

Dags att göra fläderblomssaft!

Så lätt, så gott och så mycket minnen av barndom! Nu har flädern börjat blomma och det är dags att göra årets första fläderblomssaft, klassisk eller med någon ny smak!
två glas flädersaft
Sommarsaften nummer ett – fläderblomssaft! Foto: Shutterstock

Fläderbuskarna eller träden – den kan bli många meter hög! – växer både vilt och i trädgårdar. Den är snabbväxande, och förökar sig lätt med fåglarnas och vindens hjälp. Fläderblomssaft, eller hällesaft som många säger i Skåne, är en riktig barndomsklassiker. Men vill man är det lätt att testa nya smaker, genom att till exempel byta ut hälften av citronerna mot lime, byta hälften av blommorna mot svart vinbärsblad,  skiva ned lite rabarber under anläggningstiden eller kanske tillföra myntablad.

Annons

Den klassiska saften gör du så här:

Fläderblomssaft

Ca 50 klasar fläderblommor

Annons

socker, 2 kilo (mängden kan du minska kraftigt om du fryser saften!)

4-6 ekologiska citroner

citronsyra ( kan också uteslutas )

Klipp blomklasarna nära blommorna, grenarna är beska. Skölj och tvätta av dem väl.

Koka upp sockerlag med 2 kilo strösocker och 2 liter vatten. Koka ca 10 minuter och strö i en liten påse citronsyra mot slutet.

Varva blommor, skivade citroner och sockerlag och ställ in i kylen 4 – 5 dagar. Häll saften genom silduk, inga blommor får följa med,   och pressa gärna citronerna lite för hand. Förvara i kylen. Njut!

Annons

Har du minskat sockermängden blir saften hållbar så länge, men den går utmärkt att frysa.

Flädersaft är en god välkomstdrink blandad med en liten skvätt gin.

Många är rädda för att förväxla flädern med giftiga druvflädern eller sommarflädern, men de är egentligen inte så lika. Druvflädern har gulgröna blommor i en rundade klasar och blommar först senare.  Sommarfläder är en drygt meterhög ört men vissnar ner till marken varje år.

citron och fläderblommor
Blivande fläderblomssaft! Foto: Maud Holmberg Klyft

 

Dela på:

Annons

Laddar