Maud Holmberg Klyft
Annons

God nässelsoppa med chili

Brännässlan är inte bara fiende - den är rik på järn och vitaminer och dess späda skott ger en smakfull upplevelse. Här får du recept på en god nässelsoppa med sting!
nässelsoppa
Vårens godaste och nyttigaste soppa. Foto: Shutterstock.

Stoppa brännässlan – i munnen! Kokt eller torkad bränner dess späda toppskott inte alls.

Äntligen har det börjat växa i naturen – och du kan hitta spröda små nässlor som nu är som bäst för matlagning, nu innan de blivit för grova.

Annons

Brännässlan är inte bara fiende – den är en riktigt nyttig vitamininjektion och jättegod i till exempel soppa, paj eller till fisk. Tänk spenat och använd den på samma sätt. Men som sagt, förväll bort brännhåren i några minuter och skölj sedan i kallt vatten och krama bort vattnet efteråt.

Annons

Brännässlan innehåller A, B, och C vitamin och den är även rik på  järn, magnesium, kalium, och zink.

Tittut! Början till en god soppa.

Ut och plocka nu! Och glöm inte ta på dig handskar – även om de inte bränns speciellt mycket om du greppar dem med med handen nerifrån och upp (och inte tvärtom)!

Undvik ställen där det kan ha skett ogräsbesprutning  – och glöm inte skölja av nässlorna ordentligt, det fastnar lätt sand eller grus i de gröna växterna.
Plockar du stora mängder kan du frysa förvällda blad eller torka dem i ugn eller i svamptork.

NÄSSELSOPPA med sting

Det här behövs för 4 portioner:
2 liter späda brännässlor (toppskott och lätt pressad i måttet)
vatten för uppkok
1 knippe gräslök
1-2 msk smör
3 msk vetemjöl
0.5 krm fänkålsfrön
salt och svartpeppar efter smak, 1 knivsudd chili, 1 knivsudd timjan
1 liter grönsaksbuljong – eller ca 2 msk grönsaksfond plus en liter vatten
gärna 2 msk torr sherry eller konjak

Annons

Tillbehör:
Crème fraîche, hårdkokta ägghalvor, grovt bröd med stark ost

Gör så här:
* Rensa bort dem grövsta stjälkarna från nässlorna och skölj ordentligt i kallt
* Koka upp vatten med salt.
* Lägg i nässlorna och koka i ca 5 minuter. Sila av spadet och häll ut.
* Krama ur nässlorna och hacka dem fint, eller kör i mixer.
* Smält smöret i en kastrull, lägg i nässlorna och fänkålsfröna och låt det fräsa på svag värme några minuter.
* Strö över mjölet, rör om och späd med buljongen. Koka försiktigt i ca 3 minuter, tillsätt ev sherry el konjak och smaka av med salt och peppar, chili och timjan.
* Klipp gräslöken i lagom mängd och strö över soppan. Servera med en klick crème fraîche och hårdkokta ägghalvor.
Är du ute på skörderunda i naturen?

nässelsoppa

Har du tur kanske du också hitta ramslök och göra härlig ramslökspesto!

Dela på:

Annons

Laddar