Maud Holmberg Klyft
Annons
Annons

Så förökar du din höstanemon

Höstanemoner är sensommarskönheter som blommar rikligt och långt in på hösten. Och visst kan du föröka den planta som trivs!


Ljuvliga, graciösa höstanemon! Bland alla sensommarblommor är den vanliga ljusrosa höstanemonen, Anemone hupehensis, den vänaste och skiraste. Men skenet bedrar. Växten, som härstammar från Kina, är en robust tuffing som producerar nya knoppar och som blommar långt in på hösten när den trivs.

Annons

Den härliga mormorsblomman, som nästan är mer lik en vårblomma än en höstväxt, står nu i sitt flor i södra delarna av landet. Där den trivs förökar den sig villigt genom många rotskott.

Helst vill höstanemonen leva i näringsrik, väldränerad jord i sol eller halvskugga, då kan den lätt bli metern hög. Men höstanemon är en tålig och ganska anspråkslös växt som även slår även ut i skuggrabatten, om än inte lika frodigt och intensivt.

Annons

Gillar du blomman kan du skaffa dig många fler skira skära skönheter. Dela plantan, ta rotskott eller så dess frön!

Väletablerade plantor kan du dela när de inte längre blommar, helst under våren så att den lilla babyn hinner etablera sig. Gräv försiktigt och ta loss några av de yttre delarna av rotklumpen, en bit som har utvecklade rötter.

Du kan också testa att föröka med rotbitar som du kan ta under höstanemonens vintervila, helst innan plantan vaknat till liv under våren. Skär av några av de allra tjockaste rötterna och del  i cirka 6 – 10 cm långa bitar och stick ner lodrätt i en kruka såjord eller jord blandad med sand eller i en kallbädd.

”Bomullstuss med fröer” på gång!
Annons

Du kan också föröka höstanemonen genom frösådd nu i höst. Blommans frön tappar snabbt sin grobarhet, du måste få ner dem i jorden så fort de är mogna. Eller rättare sagt på en fuktig jordbädd som du försiktigt trycker till. Du ser när frökapseln är mogen genom att den spricker upp och det bildats en ”bomullstuss” med pyttesmå minfrön.

Det finns flera arter av höstanemon och de flesta härdiga till och med zon 4. Men en del är så sena att de helt enkelt inte hinner slå ut i blom högre upp i landet.

Höstanemoner kan bli riktigt gammal och bre ut sig. Ge dock inte upp om du har en ung planta som inte gett knoppar i år – det är inte ovanligt att det tar flera år innan den blommar !

Annons

Sedan blombladen fallit av bildas en frökapsel av knappen i mitten. Foto: Maud Holmberg Klyft.

 

Dela på:

Kommentarer till “Så förökar du din höstanemon”

  1. Anette skriver: 2 september, 2019

    Anemonen sprider sig själv. Hade 3 plantor från början och har minst 50 plantor idag.


Annons

Laddar