Maud Holmberg Klyft
Annons

Gör din egen viollikör

Lätt, spännande och gott - gör din egen viollikör på luktvioler / doftvioler. Här får du receptet!

viollikörDu ser ofta violer på bakverk och desserter så här års – dekorativa och ätbara. Men har du riktigt gott om luktvioler kan du också passa på att göra din egen likör. Alla violer är ätliga, men det är bara den doftande som ger smak. Och de odlade har mer doft/smak än vilda. Det går åt en del blommor, men får du inte ihop tillräckligt kan du plocka efter hand och lägga ner blandningen.

Viollikör

Det här behövs:
ca 2 dl (50 -70 violblommor utan skaft)
2 dl Brännvin Special (eller annat okryddat brännvin)
1 dl socker
1 vaniljstång
viollikör
Gör så här:
Skölj av violerna och ta bort skaften. Blanda blommor, socker, de urskrapade vaniljfröna och brännvinet och värm på spisen. Det ska bara värmas upp och får inte koka. Häll över i en burk som får svalna och sedan placeras svalt och mörkt eller i kylskåp. Skaka burken ordentligt då och då. Lagras i en månad och sila sedan bort blommorna och häll över i en liten flaska.
God som likör, i drinkar eller en liten skvätt över vaniljglass i sommar!
Vill du hellre knapra upp dina violer kan du kandera dem:

Annons

Kanderade violer

Annons

Gör så här:
Vispa upp äggvita hårt och doppa eller pensla på blommorna . Dutta sedan bladen på båda sidor i florsocker eller strösocker.
Lägg på galler och torka på en varm och torr plats, eller i cirka 50 graders värme i varmluftsugn, under några timmar, eller i hushållstork, tills de är alldeles knastertorra.
Förvaras helt torrt i burk eller försluten påse.

Annons

 

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar