Maud Holmberg Klyft
Annons

Ingen ramslök? Gör löktravspesto!

Bästa sättet att stoppa värsta ogräset. I munnen! Gör en löktravspesto med mild smak av vitlök och senap, eller löktravssmör

löktravspesto
Medan ramslök bara finns på vissa håll växer löktrav i hela Sverige. Löktraven är en gammal grönsak och medicinalväxt, som nästan helt glömts bort, men som är utmärkt att använda i många recept. Den har en mild och fräsch smak, som liknar en blandning mellan vitlök och senap. Här får du receptet på en lättgjord lökttavspesto.
Jag har ofta svurit åt de där eländiga ogräsen som plötsligt dyker upp och liksom står där i givakt och småflinar, halvmetern höga, med pyttesmå vita blommor som säkert redan fröat av sig. Var kommer de ifrån? Bakom buskar och träd har det gömt sig innan de ljusgröna och frodiga visar sig. Häromåret bestämde mig för att ta reda på vad de egentligen var för några.
”Löktrav, ört. Ätlig och god. Stjälken upprätt, vanligen ogrenad men med många stora hjärtformade och naggade blad. Blommorna vita och oansenliga, blommar maj-juni. Växer oftast på skuggig mark, i lundar, busksnår och trädgårdar. Svår att förväxla”
Vilket fynd! Gnuggar man ett blad och doftar på den råder det inget tvivel, lök och vitlök och kanske lite svagt senap. Även om jag kunde läsa att den användes som grönkål och i såser på 1800-talet så testade jag att göra en pesto, på precis samma sätt som jag gör ramslökspesto. Hur gott som helst, speciellt till fisk eftersom jag har ganska mycket citron i den! Eller till pasta.
 
löktrav

Löktravspesto

Ca 1 liter lätt pressade löktravsblad
1 – 1,5 dl oliv- eller rapsolja
1,5 dl solrosfröer (alt valnötter/pinjenötter)
saften av 1/2 citron
100 g parmesanost (eller annan smakrik hårdost)
ett par nypor salt, lite svartpeppar, ev en knivsudd chili
Gör så här:
Kör fröerna/nötterna och osten i mixer och sedan ramslöksbladen. Häll försiktigt över oljan och droppa i citronen. Öka eller minska oljemängden beroende på hur fast du vill ha peston. Smaka av med salt och peppar.
Förvara i burk med lock i kylskåpet med lite olja överst.
Har du inte så mycket löktrav – gör en halv sats!
Tips: Peston går bra att frysa. Blomman är ätlig och passar bra i sallader, precis som bladen.
Du kan också finhacka eller mixa bladen och göra löktravssmör. Smaken kommer bäst fram när växten blandas med smör eller olja.
Kuriosa: Gourmetrestaurangen Noma i Köpenhamn använder gärna löktrav i sitt kök.
 

Annons
Annons

 

 

Annons
Dela på:

Annons

Laddar