Maud Holmberg Klyft
Annons

Koka gyllene maskrosmarmelad

Har du maskrosor i trädgården? Grattis! Sluta svär och koka en härlig maskrosmarmelad med sommarsmak i stället!

maskros marmelad
Älskad och hatad är den, livskraftiga maskrosen som blommar lika intensivt gul som rapsen nu. Svär inte – se den som en tillgång i stället! Maskrosen går utmärkt att äta upp. Eller dricka! Man kan göra maskrosvin, maskrossirap, strö den över sallad – eller varför inte göra en gyllene maskrosmarmelad? Det tar en liten stund, men är värd jobbet! God på både scones och på en bit ost!

Maskrosmarmelad

Det här behövs:

4 dl gula maskrosblomblad
4 dl vatten
3,5 dl syltsocker
1-2 citroner
1 vaniljstång (kan uteslutas)
(ev) en nypa chili

Gör så här:

maskros marmelad

1. Plocka maskrosblommorna och rispa av de gula kronbladen och lägg i en skål.

maskros marmelad

2. Riv citronskalet grovt. Gillar du inte beska så finriv i stället och undvik det vita på skalets undersida.

maskros marmelad

3. Skiva citronen och lägg över blommorna.

4. Koka upp vattnet och slå över och låt kallna i kylen ca 45 min.

5. Mosa/tryck gärna citroner och blomblad med gaffel så att du får ut mer smak. Sila bort frukt o blomblad.

6. Häll vätskan, urkärnad vaniljstång syltsocker och en nypa torkad chili i kastrull och koka upp.

maskros marmelad

7. Sjud i 15 minuter. Skumma väl. Häll över i rena burkar. Förvara kallt, kan behövs stelna något dygn.

8. Njut!

PS! Tänk lite på var du plockar. Ta inte blommor som växer nära trafikerad väg eller på platser där glada hundar kanske lyft på benet…

Annons
maskros marmelad
Ljuvliga försommaräng! Plocka några av blommorna och koka en god marmelad.

maskros marmelad

Dela på:

2 kommentarer till “Koka gyllene maskrosmarmelad”

  1. Carina skriver: 1 maj, 2019

    Kan man använda något annat än syltsocker? Typ honung, lönnsirap eller melass?


    1. Maud Holmberg Klyft skriver: 1 maj, 2019

      Det borde man kunna, Carina, men jag har inte testat själv så jag vet inte proportionerna. Sen är ju syltsocker konserverande och förtjockande också, men testa en liten sats med t e x honung.


Annons

Laddar