Maud Holmberg Klyft
Annons

Nu kommer våren!

Nu kommer våren! Meteorologiskt alltså. För trots blåsiga och regniga dagar har naturen redan haft vårkänslor länge.
Övervintrade pelargonen i knopp har fått nytt sällskap. Foto: Maud Holmberg Klyft

För tredje gången på fyra år (2019 undantaget) verkar vi i södra delarna av Sverige att bli snuvade på vintern. Direkt från höst till vår kan vi gå den 15 februari – även om vi inte får klart besked förrän en vecka senare.

Annons

Den meteorologiska definitionen  är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0° sju dygn i följd, och att vårstarten inte får räknas före den 15 februari. Och även om det skulle bli snö och kyla efter att våren väl infallit så räknas det inte som vinter.

Annons

Änder redan kläckta

Några som inte bryr sig om SMHI:s vår är fåglarna som sjungit kärlekssånger sedan början av januari. Och årets första ällingar har redan för någon vecka sedan simmat ut tillsammans med familjen And i Malmö. Ett fint vårtecken – men man blir också ledsen, det är alldeles för tidigt.

Julrosorna slog ut till nyår och vintergäcken är snart överblommade – före sportlovet. De senaste åren har min oliv övervintrat utomhus – med gott resultat.

Kvarglömd pelargon i knopp

Men nyligen upptäckte jag något jag inte trodde var möjligt i Sverige. När jag tog bort en vissen ljung från krukan på trappan upptäckte jag en kvarglömd pelargon. Med fina gröna blad – och nya, rosa knoppar. Naturligtvis blev jag glad – men också fundersam.

Annons

Det är något som inte stämmer längre. Som ung lärde jag mig att aldrig någonsin plantera ut pelargonior före 1 maj – inte ens i södra Skåne. De dör vid minsta frostknäpp. Förvisso står den nära huset och nätterna med minusgrader är räknade på ena handens fingrar, men ändå.

Nu har övervintraren fått nya kompisar i krukan,  härligt frosttåliga penséer  – så även om det skulle bli snö efter att våren anlänt kommer det inte bli blomsterfattigt på trappan!

Andfamilj i vatten.
En av de första dagarna i februari simmade den här familjen i centrala Malmö.
Rosa julrosor i mängd.
Julrosorna slog ut strax efter nyår…
Annons
Överlevaren – med nya knoppar.
Irisen blommar sedan en tid.
Magnoliablommande kvist i vas.
Årets första magnolia slog ut – tre månader för tidigt. Fast det var fusk – det var en av de kvistar med knopp jag tagit in i husvärmen!
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar