Maud Holmberg Klyft
Annons

Så lätt får du en hel aklejaäng!

Ljuvliga akleja, enkla och dubbla, finns i alla färger och former och är jättelätt att föröka. Men i bland vill den gå tillbaks till sin ursprungsfärg!
Ljuvliga aklejor i olika former och färger, enkla och dubbla.

Nu blommar den överallt på täppan, ljuvliga aklejan. Eller akvilejan som den heter i visan. Så skir och robust på en och samma gång. Långlivad – och så lätt att föröka!

akleja och andra försommarblommor.
Akleja är fint sällskap, bl a av aftonklocka och gul tulpan, i en försommarbukett!

I England kallas den mormors huva, i Frankrike Älvans handske och Vår frus handskar och i Tyskland  duvblomma, fem-fåglar-tillsammans eller kvinnohandsken! Kärt barn har många namn, liksom många arter och färger. Den ursprungliga är enkel och lilablå, men i dag finns även dubbla och stjärnformiga från svarta och djupt lila till skirt rosa och vita…

Annons
skira rosa aklejor
Ljuvligt rosa akleja med gräddvit kjol.

Aklejor är lite busiga och korsar sig emellanåt vilt med varandra!
Den ljuva  är en riktig mormorsblomma som hör till tillhör våra äldsta trädgårdsväxter. Till Sverige kom den genom munkar från tyska klosterträdgårdar, där den användes som medicinalväxt.

Annons

Se till att skaffa en skir försommaräng av aklejor!

Lite passande eftersom jag själv nallat lite vissna fröställningar i en gammal och nästan bortglömd klosterträdgård i Trelleborg. Fröer som jag sedan bara strödde ut och krattade ner.

Sedan skötte naturen resten och nästa år var det ännu fler fröer att strö ut när kapslarna torkat och blivit bruna…
Vill man är det inte svårt att få en blomstrande aklejaäng på några år!


Tips: Växten kan bli ganska hög och bladen brer ut sig när den trivs. Du kan utan problem klippa ner bladkronan. Vill du inte ha fröer klipper du bort blomman när den vissnat. Har du tur kan den blomma om under sensommaren!

I sällskap med rhododendron.
Akleja i sällskap med rhododendron.

Läs också:

syrensaft

Dela på:

Annons

Laddar