Maud Holmberg Klyft
Annons

Så trollar du med färgen på hortensian!

Blå, rosa, lila, vit eller grön. Och varför blir den som var blå i fjol plötsligt rosa i år? Ja, det där är ett litet kemiskt trolleri!

hortensia
Härliga hortensian har fått ett rejält uppsving i popularitet de senaste åren. Inte så konstigt eftersom den blommar länge och är lika vacker i rena, moderna trädgårdar som i en gammaldags täppa samplanterad med andra mormorsväxter.
Hortensian kom till Europa på 1700-talet från japanska ön Honshu. Förr har den varit en populär morsdagsblomma och man kan också hitta fantastiska exemplar på gamla kyrkogårdar.

Annons

Ibland är den lite trög i starten – men om den trivs kan den bli en hög och underbar buske. Och relativt lättskött. Helst inte för stark sol eftersom den inte får torka ut. Hortensian är törstig – men du får heller inte dränka den. Det finns bortåt hundra olika arter, i olika färger och med olika blomställningar, vissa mer lättodlade än andra.
Färgerna då? Varför blir en blå plötsligt rosa? 
Det handlar om jordens pH-värde!
Alla trädgårdshortensior ska ha en jord med ganska lågt pH-värde, men för att de blåa ska bevara sin blå färg vill den ha sur, kalkfattig jord. Ju lägre värde, desto surare jord.
Du höjer pH-värdet genom att tillföra kalk och sänker det med svaga doser  aluminiumsulfat.Normalt har en hortensia i neutral till svagt sur jord vita, rosa eller cerise blommor. I kalkfattigare, jord blir blomman blå. Vill du kolla din jord så köp lackmuspapper eller stickor på apotek. PH 7 är neutralt.

Annons

För att bevara den blå färgen ska du undvika gödsel med kalcium. Fackhandeln har specialgödning och det finns även även medel att tillföra för att bevara färgen. Det sägs att även rostiga spik, eller en bit rostigt armeringsjärn, i jorden ska ha samma verkan. Eller en blandning av kaffesump och citrusskal som myllras ner i jorden intill växten ett par gånger om året.

Vill du ha rosa blommor ska du i stället höja pH-värdet genom att tillföra kalk genom viss gödning – eller krossade äggskal! Har man lyckan att ha en stor och bred rabatt kan man få ett fantastisk hortensiahav med olika arter där man också kan varva jordens surhetsgrad för olika färgskiftningar.
Maud Holmberg Klyft
Tips: Hortensian är lätt att torka. Knipsa av den innan den tappar sin färg och ställ mörkt i en vas med en liten skvätt vatten. När den druckit upp det brukar den oftast behålla både färg och form.

Annons
Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar