Maud Holmberg Klyft
Annons

Se upp för lila allium!

Varning för allium. Den är livsfarlig. Har du en gång fått in denna gräslökens storebror i din trädgård så se upp!

Du blir inte av med den, vare sig i rabatten eller inom dig. Nej, den är inte giftig och den tar inte kål på sina grannar – den är bara så beroendeframkallande. Du blir kär och vill ha fler, många fler!

Blomsterbollarna som finns i så många olika storlekar och lila nyanser (även i vitt och rosa) är några av täppans stiligaste växter som blommar länge och är nästan lika vackra som överblommade fröställningar.  Den kan få ett liv efter detta också – de håller fint för att plockas och torkas som eterneller. Med lite sprayfärg över sig de riktigt snygga inredningsdetaljer när höstmörkret faller!

Min täppas allium växer i mormorsrabatten och där de har sällskap av stjärnflocka, näva, akleja, salvia, prästkrage… Men de är minst lika tjusiga i en grupp tillsammans utan andra arter till exempel i singel. Eller mot ett patinagrått plank. Eller planerade i stora krukor…

Det finns uppåt 700 alliumarter – stora som små. Gräslök, purjolök och vitlök ingår också i släktet!

Allium har en nackdel: bladen som börjar vissna ner väldigt fult strax före blomningen. Men du kan platta dem mot marken och gömma under andra växter. Du kan klippa bort några, men inte alla eftersom det är de som samlar näring åt löken. Har du inte allt för många kan du rulla ihop och fäst med gummiband eller trädgårdssnören nere vid foten!

Annons
Vita och lila allium sida vid sida.

Tips: Allium går lätt att fröså med frön från den halvtorkade blomsterställningen. Bara skaka av den och myllra ner! Gärna på ett ställe där du kommer ihåg att du sått dem. När de kommer upp nästa vår ser de ut som små grässtrån med ett frö i toppen. Och det är lätt att den nitiske ogräsjagaren tar kål på alla babylökarna, så gör gärna en liten odlingsbädd – och gör en skylt om vad du odlar där!

Allium kan odlas i hela landet och djuren skyr dem oftast på grund av doften.

Maud Holmberg Klyft

allium

shutterstock_140192617

Kusin gräslök.

Dela på:

Kommentarer till “Se upp för lila allium!”

  1. […] Se upp för lila allium! […]


Annons

Laddar