Maud Holmberg Klyft
Annons

Skaffa dig massor av gratis-lavendel!

Njuter du av blålila doftande lavendel? Härligt! Du kan få ännu fler plantor när du beskär de små buskarna på våren eller efter blomningen! Så lätt tar du sticklingar av och förökar lavendel.

lavendel

Brukar du beskära dina lavendelplantor på våren? Eller kanske under sensommaren när blomningen är över? Båda delarna går lika bra. Men varför inte passa på att utöka den blålila familjen? Att föröka lavendel är busenkelt!

Annons
lavendelkvist
En stickling med fot, en liten bit längst nere som tillhört modergrenen.
Annons

När du ändå klipper ner de yviga buskarna så ta vara på 10 -15 cm höga sticklingar som är lite lätt vedartade. Unga och mjuka skott fungerar inte och en alldeles för grov gren har svårt att få rötter. Försök att få med en sned klack.

Experterna säger att man bör skära men själv brukar jag bryta loss den med en liten snärt – och det har fungerat alldeles utmärkt. Rispa bort blad och eventuella sidogrenar längst ner men låt toppen vara orörd.
Planeta sticklingarna i krukor med såjord eller jord uppblandad med sand och stick ner dem en bra bit, och plantera gärna nära kanten i krukan – där trivs de små bäst!

Placera krukan i något varmt läge i trädgården, men helst inte i direkt sol. Glöm inte vattna i början! När plantan är väl rotad kan du plantera ut den på plats.

lavendelsticklingar
Babyplantor trivs allra bäst intill kanten på krukan.
Annons

Har du en större kruka kan du placera flera sticklingar tillsammans. Själv har jag ett ”sticklings BB”, en zinkbalja, alltid nära tillhands där jag prövar att driva upp plantor av olika slag och där jag testar olika sticklingssorter. En del försök misslyckas, man ser tydligt ser när de vissnar, men just ljuvliga lavendeln tillhör de lättare småttingarna. I bland har jag haft brått och planterat en hel topp med små sidogrenar, eller tryckt ner direkt i marken, inte sällan lyckas även detta.

Tips: Du kan även samla frö när din lavendel blommat över och ”torkat”. Det finns många småfrön i blomsterkolven.
Får  du gott om lavendel så passa på att skörda lite när blomman är nyutslagen i juli och  gör lavendelskorpor, lavendelflarn – och Lavendelglass .

humla-lavendel
Humlor och bin älskar lavendel!
Annons

lavendel

Dela på:

2 kommentarer till “Skaffa dig massor av gratis-lavendel!”

 1. Gunilla Wall skriver: 8 maj, 2015

  Utanför hyreshuset där jag bor har vi lavendel, lavendel, lavendel i rabatterna! Å, så vackert det är! Jag har sneglat på den nu i ett par somrar och undrar om jag ska våga ta in och torka (?) för att ha som smaksättning i skorpor. Men jag är rädd att de kan vara giftiga. Vad tror du, Maud?


 2. Max Arndt skriver: 3 april, 2017

  Dear madam,
  would it be possible to re-use your lovely lavender image for my own wedding page?
  I mean this one: https://files.hemmets.se/uploads/sites/4/2015/04/lavendel3-e1431080921157.jpg
  Best regards from Germany,
  Max


Annons

Laddar