Maud Holmberg Klyft
Annons
Annons

Spara hettan – lägg in din egen chili!

Ännu levererar chiliplantorna. Lägg in egen chili, eller torka för vinterns heta kök!

inlagd chili, jalapenos, recept
Gillar du lite hetta i maten? Ännu levererar många plantor mogna frukter så passa på att lägga in din egen chili – enkelt och snabbt – och du har alltid lite styrka att ta till i köket.

Chili-odlarintresset har exploderat de senaste åren och det finns ju enormt många sorter att välja bland, allt från näst intill dödligt starka till snälla chilifrukter som man äter som snacks med bara en lätt antydan till hetta.

Annons

Att i mörkaste vintern kunna plocka fram en sparad dos av sommarens hetta är härligt! Gott i grytor, tacos, finhackad i grönsaksbiffar…

Själv har jag lagt in jalapenos, som är medelstarka, och blandat röda med gröna. Men det går bra med alla chilifrukter som inte är för tjocka.

Annons

Det här behöver du:
15 jalapenos eller andra chilifrukter, ca 300 gram

1 dl vatten

1 dl vitvinsvinäger

1,5 msk socker

1-2 tsk salt

Annons

1-2 skivade vitlöksklyftor

Gör så här:
Skiva chilin. Koka upp ett lag av vinäger, vatten, socker och salt. Lägg i chili och vitlök och låt sjuda cirka 5 minuter. Gillar du inte vitlök kan du utesluta den.  Häll på rena burkar.

jalapenos
Röda och gröna inlagda jalapenos.

Naturligtvis kan du också torka dina chilifrukter – och det går hur bra som helst att göra det på en tallrik eller tidning i vanlig rumstemperatur. Eller varför inte trä upp på band som man gör i Ungern?  Ett tredje sätt är att forma en ring av kraftig ståltråd – som en lottring- och sticka frukterna i den. Dekorativt för köket också!

Odlar du inte själv finns det ofta flera sorter att välja bland i livsmedelsbutikernas grönsaksdiskar och på torget.

Annons
inlagd chili, recept
Du kan lägga in chili i alla färger, former och styrkor.

chili

Dela på:

Annons

Laddar