Maud Holmberg Klyft
Annons

Två lögner och en sanning om små grodorna

Visst har grodor öron! Varje midsommar besjungs och häcklas de vid våra midsommarstänger, våra vänner i dammarna, de små grodorna. Men den där sångtexten är inte sann...
grodor
Har visst öron – även om de inte är utstående.

Ej öron …

Lögn!

Visst har de öron – även om de saknar utstående ytteröron. Grodornas trumhinnorligger direkt på huden och är tydligt synlig på de flesta grodor. Grodornas hörsel  är lika bra som människans och de kommunicerar ofta med varandra med varningsljud, lockrop och andra  läten.
Tänk själv – vad hade det varit för mening med försommarens högljudda kvävkningssånger om den tilltänkta partnern varit döv?

…Ej svansar hava de …

Lögn!

Annons
Visst har grodor svansar, åtminstone så länge de är små!
Annons

Visst hava de SMÅ grodorna svansar! Efter yngelstadiet blir de miniatyrgrodor som liknar pyttesmå ödlor. Puggepevlingar kallas de i Skåne. Svansen tappar de först när de har växt till sig!

… Är lustiga att se…

Sanning!

Bubbelgumsgroda!

De blåser upp sina stora bubbelgumskinder när de är vårförälskade. De sitter blick stilla som små porslinsstatyer för att plötsligt och med blixtens hastighet sträcka ut sin tunga och norpa åt sig en god insekt. De är mästare på snygga bågformade dykningar och simmar bröstsim under ytan. De älskar att sitta och sola nosen under vackra sommardagar. Och deras knarrande kärleksserenader…De är absolut både lustiga och trevliga att se!

Trädgårdsdammens grodor lär sig också känna igen en godsinnad husse eller matte. Ja, till och med en  katt!

Annons
Dela på:

Annons

Laddar