Maud Holmberg Klyft
Annons

Vet ni skillnaden mellan groda och padda?

Många kallar felaktigt grodan för padda. Visst är de lika men vet du vad som skiljer dem åt? Här får du svaren.

ätlig groda 2
Vill man förolämpa mig kallar man mig padda. Oförskämt. Jag är en groda!

Godmorgon våren – nu är jag här igen. I helgen satt jag och solade på stenarna vid dammen på täppan tillsammans med en pytteliten kusin väntade på att ännu fler av mina systrar och bröder också ska ruska av sig vintertröttheten och komma och göra oss sällskap. Snart ska vi knarra ihop! Idag när det var lite ruggigt och blåsigt stannade jag kvar under vattenytan, men snart är jag uppe igen.

Annons

Just jag är en ätlig groda, en av åtta grodarter i Sverige. Men tänk inte tanken ens att servera mig på fat.

Annons

Jag bor i Sverige och inte i Frankrike. Än värre än mitt artnamns klang känns det i mitt lilla hjärta när jag blir kallad padda. Förvisso tillhör även salamandrar och paddor familjen groddjur, men någon padda är  jag sannerligen inte. Se bara på mina långa och stiliga ben. Och min vackra hud!

Många förväxlar oss så här får du några saker att tänka på, och som generellt gäller för de svenska sorterna, det här skiljer grodorna från paddorna:

 

stor och liten ätlig groda.
Stor och liten Ätlig groda.
Annons

* Grodor hoppar både högt och långt – paddor går eller kravlar. Generellt har paddorna kortare bakben och knubbigare kroppar.

*  Vi grodor är slankare och har slät och ofta lite fuktig hud, vi ses ofta i dammarna, eller vid dem. Paddor har vårlig och torr hud och trivs på mörka fuktiga platser, oftast på land.

* Grodor har en form av tänder i överkäken, till skillnad från paddor. Paddorna har giftsäckar bakom ögonen som de utsöndrar när de blir rädda. Inte dödligt gift, men tillräckligt illa för att katter och hundar inte gärna gör om misstaget att jaga dem igen.

Mini- och Micro Plums!
Annons

ätlig groda

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar